Lipoliza i Intralipo terapija

Mezoterapija stomaka, bokova, podbradka
Uništavanje masnih ćelija u lokalizovanim oblastima

Lipoliza


Lipoliza je nehirurški tretman konturiranja delova tela ili lica sa viškom masnog tkiva, koje je nemoguće odstraniti dijetom i vežbama.

Lilpoliza nije način gubljenja težine, mršavljenja, već oblikovanje tela. Jako gojazni nisu kandidati za lipolizu.

LIpoliza je MEZOTERAPIJSKA  procedura tela gde se određene hemijske supstance (fosfatidil holin i deoksiholat unose na određenju dubinu ispod kože i deluju tako što razgrađuju membranu masnih ćelija, masnoća se izliva u okolno tkivo i putem krvotoka dolazi do jetre, a potom se dalje eliminiše iz organizma. Pomenute supstance, enzimi se koriste jos od 1995 u estetskoj medicini, a primenjivani su još i za lećenje masne jetre i prevenciju masne embolije.

Fosfatidil holin je uobičajeni sastojak našeg tela, tačnije ćelijskih membrana, a in vitro se dobija iz soje i zumanceta.

Procedura se primenjuje na bokovima, stomaku, butinama, rukama i podbratku.Tretman je minimalno bolan, nakon 10-15 min javlja se osećaj pečenja, otok i crvenilo, koje može trajati 24-48 sati a osetljivost tretirane regije i vise nedelja. Mogu se pojaviti i modrice. Pojava bolnih cvorica je uobicajena upalna reakcija kao  odgovor masnog tkiva na razgradnju.

Posle tretmana klijent se može vratiti redovnim dnevnim životnim aktivnostima.Posle 2-3 dana poželjna je masaža i primena UZ, dovoljan unos tečnosti. Krajnji rezultat je vidljiv nakon 2 meseca a tretmani se mogu ponavljati na mesečnom nivou.

Kontraindikovana je procedura kod pacijenata sa obolelom jetrom ili bubrezima, kod dijabetičara, osoba koje su alergične na soju.


Lipoliza iglicama

Llokalno ubrizgavanje supstanci za topljenje masnih naslaga sa mesta gde upornim vežbanjem telo nije u mogućnosti da eliminiše višak. Najčešće tretirana mesta su butine, stomak, bokovi, zadnjica, ruke, podbradak.

Supstance koje se koriste za tretman lipolize su 5% Phosphatydil cholin i Deoksicholat, enzimi koji se već duži niz godina koriste venskim putem kod podsticanja jetre na čišćenje krvi od masnoća, kao i kod prevencije masne embolije.

Prilikom primene, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih ćelija u tretiranoj zoni i do izlivanja njihovog sadržaja u okolno tkivo. Odatle se na prirodan način, putem krvotoka, masnoće transportuju do jetre i bivaju izbačene iz našeg organizma.

Neki primeri pokazuju i to, da se nakon tretmana nivo masti u krvi se smanjio, mada su neophodna opsežna i duža istraživanja kao praćenje laboratorije - lipidnog statusa pacijenta pre i posle tretmana.

Postupak same aplikacije lipolitika je bezbolan, ali se nakon 15 minuta od aplikacije razvija osećaj peckanja, crvenilo i otok tretirane regije.

Bol i otok su najintenzivniji 1-2 dana.

Narednih 2 do 3 nedelje postoji osetljivost pri pritisku na tretirano masno tkivo, zbog upalnog procesa.

Efekat tretmana se posmatra nakon jednog meseca od aplikacije, a krajnji efekat je nakon dva meseca.

Jedna regija se tretira sa 3 do 4 puta do postizanja željenog efekta, a razmak između dva tretmana minimum 3 nedelje.

Proces razgradnje masnih ćelija je spor, a lipolitik deluje na kožu tako da je i dodatno učvršćuje i ne dozvoljava nastanak viška kože nakon topljenja masnih naslaga.

U zavisnosti od količine masnog tkiva na telu pacijenta nekada je dovoljan i samo jedan tretman.

Intralipoterapija


Uništavanje masnih ćelija u lokalizovanim oblastima

Po protokolu profesora Motolese, sprovodi se od 2-5 puta sa razmakom od mesec dana, jer se radi o depo preparatu koji postepeno otpušta žučne soli koje organizam inače proizvodi u metabolizmu masti.

Razlikuje se od mezoterapijske lipolize jer se aplikuje sa manje uboda i sa specifičnim iglama - LIPOINJECT.

Primenjuju je samo specijalno obučeni lekari.

NE SME SE PRIMENJIVATI KOD OSOBA KOJE IMAJU ALERGIJU, KOD TRUDNICA ILI U AUTOIMUNIM BOLESTIMA!!!


Intralipoterapija (AQUALIX)

U ovoj proceduri se koristi vodeni rastvor Aqualix, solucija, mikrozelatonozna baza  koja sadrži polimer galaktoze i soli holne kiseline, tzv sodiumhlorid.

Primenjuje se posebnom tehnikom , kanilama  u regije sa hipertrofičnim masnim tkivom-lipohiperdistrofija, lipohiperplazija, koje su rezistentne na dijetu, vežbanje i bilo koje druge tretmane, masažu i sl.

NIKAKO se ne sme primenjivati metodom mezoterapijskih protokola. Daje se na 15 - 21 dan I to najviše sa medijalne strane butina i kolena, sedalne regije, stomak, bedra, ruke i podbradak.

Izuzetno dobri rezultati se postižu udruženom primenom UZ masaže, tzv. kavitacije, nakon injekcionog davanja Aqualixa. Preporučuje se i primena UZ između tretmana sa Aqualix preparatom, kao i limfna drenaža.

KONTRAINDIKACIJE - Autoimune bolesti, trudnoća, dojenje,organske sistemske bolesti, alergijske reakcije, pacijenti sa problematičnom kožom.

Upozorenje: Rastvor se ne sme primeniti u regijama bez masnog tkiva, kao ni neposredno ispod kože na dubini manjoj od 15mm. Ne sme se mešati sa drugim supstancama, osim sa lidocainom bez adrenalina.

Pacijent mora biti informisan  o svemu i tretman se može prekinuti u svakom momentu. Posle tretmana zabranjena je upotreba kozmetičkih sredstava 12 sati posle. Pacijent treba da izbegava da bude izložen toploti (sunce, solarijum, sauna)

Da li će u tretmanu primeniti lipolizu ili intralipoterapiju, odlucuje lekar, nakon konsultacije.

Broj potrebnih tretmana je od 2-5, a u jednoj sesiji se ne sme primeniti više od 40ml po tretmanu tj. vise od 25ml po regiji.
(MANJE JE BOLJE!!!!!!)