Limfni edem

Nastaje nakon operacija ili povreda, mastektomija...
Idiopatski edemi

Limfni edem


Limfni edem je hronično oboljenje sa prisutnim otokom ruke ili noge, mada se može javiti i na licu, vratu ili stomaku. Prati ga osećaj punoće, težine, istanjena koža sklona infekcijama i zadebljanju.

Najčešće je edem posledica odstranjenja ili oštećenja limfnih žlezda kao posledica operacije ili zračenja / mamectomia, prostatectomia, op. creva.

Najosnovnije je upoznati pacijenta sa prirodom njegove bolesti tj. stanja, naučiti ga kako da spreči infekciju, a ukoliko do nje dođe obavezno kontaktirati lekara.

Jako je važna nega kože, a kao osnovni vid terapije sprovodi se MLDT / manuelna limfna dekongestivna terapija tj drenaža nakon koje sledi bandažiranje kratkoelastičnim zavojima ili kompresivnim rukavima ili čarapama, dozirano vežbanje.

Diuretici ne pomažu!


Mere predostrožnosti

  • Pri brisanju nema trljanja, kožu valja sušiti tapkanjem peškira, a za pranje se koristi blagi sapun, a za negu neutralno mleko ili losion.
  • Neophodno je smanjiti rizik od infekcije koliko god je to moguće, mada nekim osetljivim osobama i ubod komarca može da donese nevolje pa je dobro nositi prozirne rukave.
  • Seckanje zanoktica može takođe da bude put do infekcije
  • Iz ruke sklone limfnom edemu ne sme da se vadi krv, niti da se meri krvni pritisak
  • Teret se ne nosi u ruci koja bi mogla zbog edema da opet otekne.
  • Tokom odmora poželjno je podići ruku na 30 stepeni u odnosu na grudi i srce.
  • Voditi računa da se zimi ne sedi pokraj direktnog izvora toplote a ni leti na jakom suncu.
  • Koliko je god moguće čuvati se tokom kućnih poslova od povreda (nositi zaštitne rukavice), tokom peglanja, vađenja jela iz rerne
  • Limfa se stvara mišićnim radom, ali svi poslovi se moraju raditi dozirano i pod kontrolom, ali svako je slučaj za sebe i obraća se fizijatru kada je neophodno.

Limfna drenaža


Manuelna limfna drenaža – MLD je tehnika masaže. Ovu tehniku izvode posebno obučeni terapeuti, zbog specifičnog načina izvođenja koji se odnosi na pokret.

Pokreti su uvek tačno određeni i imaju svoj:
- redosled: od proximalnog ka distalnom
- pritisak: prijatan i jačine od 18-30mmHg
- smer: uvek u pravcu oticanja limfe
- ritam: diktiran fiziološkim pulsiranjem limfnih sudova

Indikacije za limfnu drenažu su sva stanja kod kojih postoji poremećaj u oticanju međućelijske tečnosti