Šiatsu (Shiatsu) masaža

Japanska metoda masaže koja ima izvore u tradicionalnoj kineskoj masaži, akupunkturi.

Shiatsu (šiatsu) masaža


Shiatsu u prevodu znači SHI - palac i ATSU - pritisak.

Ova masaža podrazumeva primenu pritiska na telo, duž energetskih meridijana, kao i pasivnu mobilizaciju zglobova ekstremiteta palčevima ali se kasnije koriste i laktovi, šake, stopala, kolena.

Kako se izvodi tehnika Shiatsu masaže?

Masaža se izvodi na podu, zbog opuštajućeg efekta zemljine energije.

Dok pacijent leži na stomaku, terapaut dlanovima isteže, blagim pritiscima opušta najpre cela leđa, (istezanjem i pritiskanjem leđa, aktiviraju se meridiani koji se nalaze pored kičmenog stuba, npr.meridian mokraćne bešike) zatim ruke, noge, glutealni deo.


Meridian želudca, žučne kese, jetre, slezine i bubrega se nalaze na našim donjim ekstremitetima. Aktiviranjem (savijanjem, istezanjem, mobilizacijom) donjih ekstremiteta, aktiviraju se i meridiani.

Pacijent oseća prijatno opuštanje, nekada u trenutku pritiska na određenim delovima tela, gde je prisutna napetost, oseća se i bol. To je reakcija tela koja se očekuje, nekada više ili manje izražena.

Prednja strana tela se opušta u položaju na leđima. Napetost u vratu se otklanja blagim pritiscima na mišiće pored vratne kičme i blagom trakcijom (izvlačenjem) vrata.

Meridiani srca, pluća, plućne maramice i tostrukog grejača se aktiviraju određenim pritiscima na rukama, šakama I prstima.

Pritisci na meridiane i tačke na glavi i licu daju dobar rezultat u trenucima glavobolja, kod problema sa sinusima, alergija. To je zapravo akupresura.

Pred kraj tretmana se radi stomak, naš glavni energetski centar. Zbog načina života često se suočavamo sa nervoznim stomakom, crevima, digestivnim problemima. Pokretanjem energije u stomaku Shijatsu tehnikom, pomažemo telu da se lakše izbori sa gore pomenutim stanjima.

Trajanje tretmana je preko sat vremena.


Efekti ove tehnike masaže

Na osnovu iskustava naših pacijenata zabeleženi su sledeći efekti:

  • Duboka opuštenost za vreme i nakon tretmana
  • Potreba za snom posle tretmana
  • Energizovanje celog tela
  • Pojava kreativnih misli za vreme tretmana.
  • Obezboljivanje u stanjima bola u kičmenom stubu, glavobolje, nesanice

Kontraindikacije:

  • Osteoporoza
  • Trudnoća
  • Febrilna stanja
  • Mensturalni ciklus


Osim što ima glavnu ulogu u lečenju drugih, Šiatsu ima neverovatan efekat na samonapredovanje davaoca masaže u smislu razvijanja i tela i duha slično efektima Tai Chi Chuana, Yoge i drugih formi meditacije.